Няма как да ви дам рецепта за успешен бизнес, a дори и да имаше едва ли бих могъл да я събера в една публикация. Вместо това ви предлагам няколко прости съвета, които аз бих искал да имам при участието си в първото издание на Startup Weekend Sofia.

Напишете си домашното
Не пренебрегвайте инструкциите, които организаторите ви дават, тъй като те ви подсказват критериите, по които ще ви оценява журито. Проучете добре пазара, който вашето приложение ще атакува. Защитете идеята си с цифри, за да опишете колко голяма е всъщност възможността която преследвате.

Валидирайте идеята си
Докажете на себе си, журито и останалите участници в събитието, че вашата идея има пазар, че някъде има някой който намира услугата или продукта ви за полезен и евентуално би платил за да се възползва. В конкретния случай с днешното събитие в София, не подценявайте мола, който се намира в непосредствена близост. Там ще присъстват хиляди хора, с които да разговаряте за да разберете има ли стойност идеята ви.

Покажете поне прототип
Най-вероятно няма да успеете да реализирате напълно работещ софтуерен продукт за ограниченото време в рамките на уикенда, но задължително трябва в неделя следобяд да покажете нещо на журито. Startup Weekend е практическо събитие. По-важно е какво ще свършите, не какво ще кажете че смятате да свършите!

Не губете твърде много време в приказки
Екипите се формират още в петък вечерта. Тогава е най-доброто време да обсъдите максимално много детайли по приложението, което ще изработвате. След като се съберете говорете за проекта, обсъдете всичко, нарисувайте функционалността и в даден момент сложете точката – никакви приказки повече, никакви нови идеи. В противен случай рискувате да изгубите твърде много време в дискусии и разговори, които, сигурен съм, ще ви се сторят много полезни и приятни, но не забравяйте, че трябва да имате готова функционалност или прототип в неделя вечер, а времето лети.

Вдигнете шум
Отличете се по някакъв начин. Направете мини рекламна кампания в рамките на залата, където се провежда събитието. Бъдете различни от всички останали екипи.

И не забравяйте, най-важното е да се забавлявате, да се запознаете с интересни хора и да научите нещо полезно от Startup Weekend. Успех :)